Saccado

Algemene informatie

Saccado is een resultaat van de eerste reeks projectoproep. Het team bestaat uit 2,75 VTE.

De SPAD (psychiatrische thuisdienst) Saccado is een structuur met als voornaamste taak te zorgen voor de coördinatie van de geestelijke gezondheidszorg voor patiënten die thuis verblijven door ondersteuning en samenwerking met de algemene thuiszorg. Thuis moet in ruime zin gevat worden, het kan de plaats zijn waar de persoon woont.

Het is gericht op alle volwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen, hun familieleden en eerstelijnswerkers die niet gespecialiseerd zijn in psychiatrie. Dit zijn gratis mobiele diensten waarvan de algemene filosofie is om de “rode draad” en referentie te zijn in de evolutie van de persoon thuis door de jaren heen: het garanderen van de continuïteit van de zorg. Zij vergemakkelijken de dialoog tussen de verschillende terreinactoren en de begunstigden. Hun globale aanpak waarbij de begunstigde centraal staat, ondersteunt een functie van ontkokering van de geestelijke gezondheidszorg.

Zoals alle psychiatrische thuisdiensten vervult SACCADO 3 verschillende missies : coaching/ intervisie; gespecialiseerde coördinatie en ondersteuning in de leefomgeving; en bewustmaking van deskundigen.

  • COACHING: hulp aan deskundigen bij moeilijkheden die zich in concrete situaties binnen de betrokken instellingen voordoen;
  • COÖRDINATIE: totstandbrenging, versterking en ondersteuning van de samenwerking tussen de betrokken diensten en de psycho-medisch-sociale sector;
  • BEWUSTMAKING en ONDERSTEUNING: bewustmaking en ondersteuning van deskundigen en bewoners over de verschillende geestelijke gezondheidsproblemen, door een luisterend oor en advies te bieden en zo nodig deel te nemen aan workshops die binnen deze structuren worden ontwikkeld.

Gemeenten van interventie:

  • Blok 1 : La Louvière
  • Blok 2: Le Roeulx, Soignies en Braine le Comte
  • Blok 3 : Manage, Morlanwelz, Seneffe, Chapelle-lez-Herlaimont
  • Blok 4: Binche, Erquelinnes, Estinnes
SPAD Saccado
Contacteer ons
saccado@fracarita.org
Vind ons
Rue de Baume, 318 – 7100 La Louvière

Zie op de kaart

Geassocieerde IBW
L’Entre-temps